BAHOVE KAPI

Opis sistema

Bahove cvetne esencije

Šta su Bahove kapi?

Bahove kapi su prirodne esencije dobijene iz 38 različitih biljaka. One nam pomažu da na svakodnevnom nivou uspostavimo mentalnu i emotivnu ravnotežu. Jednostavne su za upotrebu i nemaju neželjena dejstva. Mogu da ih koriste sve starosne grupe, uključujući i bebe, trudnice, bolesne i stare ljude. Primenjuju se kapanjem ispod jezika ili se sipaju u čašu s vodom. Za pojedinačan opis svih 38 esencija, kliknite ovde.

Čemu su namenjene?

Osnovni razlog zašto koristimo ove esencije je negovanje našeg emotivnog zdravlja i oslobađanje od posledica preživljenih stresnih i traumatskih iskustava. Sva emotivna i mentalna stanja možemo negovati ovim esencijama. Bahove kapi otklanjaju blokade zbog kojih se osećamo nezadovoljno i reagujemo neadekvatno. Primeri takvih blokda bili bi: strah, bes, ljubomora, zavist, pesimizam, nepodnošenje, nesigurnost, malodušnost, odsustvo samokontrole, nedostatak samopouzdanja.

Ostale informacije o doziranju, o tome kako se koriste i čuvaju, kome su namenjene i kako se određuje individualna kombinacija kapi, potražite u odeljku Često postavljana pitanja na dnu ove stranice. 

Ko je bio dr Bah?

Dr Edvard Bah bio je britanski lekar, velškog porekla. Nakon što je diplomirao na medicinskom fakultetu u Londonu, okrenuo se izučavanju bakterija i crevnih infekcija, što ga je odvelo do toga da postane bakteriolog, a nedugo zatim i da otvori svoju privatnu praksu. Radeći dugi niz godina sa pacijentima koji su bolovali od hroničnih bolesti, došao je do zaključka da se delovanjem na simptome na koje se pacijent žali samo delimično rešava problem. Umesto toga, počeo je da upražnjava drugačiji, sopstveni metod tretiranja pacijenata, koji se ogledao u tome da se bavio njima kao ličnostima, uzimajući u obzir njihovo emotivno i mentalno stanje, dok je fizičke simptome bolesti posmatrao samo kao vidljive i istaknute delove bolesti.

O tome kako je Bah uopšte došao do tog načina rada svedoče dve činjenice. Prva je da je kroz sopstveno iskustvo sa bolešću shvatio da je odstranjivanje fizičkog simptoma tek jedan deo urađenog posla, a da ponovno pojavljivanje bolesti, pogoršanje stanja ili u krajnjem slučaju smrt pacijenta zavise od nekih drugih faktora, kao što su čovekovo emotivno i mentalno stanje, dakle od dubinskih nivoa koji nisu okom vidljivi. Druga činjenica je iskustvo u radu s pacijentima u toku kojeg je uvideo da jedan isti lek nije delovao podjednako na sve pacijente koji su imali iste fizičke tegobe. Njihov oporavak ili pak pogoršanje stanja zavisli su u najvećoj meri od njihovog mentalnog, pa i emotivnog sklopa, tačnije od njihovog tipa ličnosti. Korak po korak, radeći, lečeći i izučavajući svaki slučaj ponaosob, došao je do konačnog rešenja, a to je da se pacijentu treba pristupati lično, da se u lečenju treba kretati od individualnog, a ne sveobuhvatnog i opšteg, jer svaki čovek je ličnost za sebe sa svojim manama i vrlinama koje ga ili sputavaju ili vode pravim putem do ozdravljenja.

Šta je bila misija dr Baha?

Misija dr Baha bila je da pronađe lek koji će biti lako dostupan svima, jednostavan za upotrebu, blag, neškodljiv i efikasan. Polazio je od toga da se dovođenjem osobe u ravnotežu, vraćanjem unutrašnjeg sklada zapravo dolazi do zdravlja. Svedočio je tome da je proces izlečenja klasičnim metodama neretko bivao neprijatan i bolan, čak bolniji od same bolesti. Smatrao je da su detaljni pregledi i iscrpljujuće pretrage od veće štete nego koristi za pacijente, ponekad i toliko dugotrajne da pacijent ni ne dočeka izlečenje. Zato je nakon višegodišnjeg rada u bolnici i rada u svojoj privatnoj praksi, Bah konačno odlučio da zatvori ta vrata i upusti se u potragu za tim savršenim lekom i načinom lečenja za koji je oduvek verovao da postoji, samo ga je trebalo pronaći i primeniti. Krenuo je da provodi vreme po engleskim i velškim poljima i dolinama u potrazi za biljkama za koje je verovao da se u njima nalazi lek, jer je duboko verovao u jednostavnost lečenja, a pošto biljke niču svuda oko nas i uvek su nam na dohvat ruke, bio je siguran da će u njima pronaći ono za čim je tragao.

I bio je u pravu. Na početku sporijim tempom, kasnije brže i lakše, uspeo je da pronađe lekovito bilje i da formira svoj sistem od ukupno 38 različitih cvetova od kojih je napravio esencije. Taj sistem je prema njegovim zaključcima konačan i kompletan; sistem koji pokriva sve postojeće tipove ličnosti, kao i sva postojeća emotivna i mentalna stanja i raspoloženja koja kada su u neravnoteži vremenom dovode do oboljenja i ispoljavanja fizičkih simptoma. Na predavanju koje je održao kolegama homeopatama 1936. godine, Bah je rekao „Možda je teško prihvatiti, jer ljudi vole da komplikuju stvari, ali 38 je konačan broj“.

Podela esencija

Esencije se mogu podeliti u 7 grupa:

1. Esencije za strah – Aspen, Cherry Plum, Mimulus, Red Chestnut, Rock Rose

2. Esencije za nesigurnost – Cerato, Gentian, Gorse, Hornbeam, Scleranthus, Wild Oat

3. Esencije za odsutnost duhom – Chestnut Bud, Clematis, Honeysuckle, Mustard, Olive, White Chestnut, Wild Rose

4. Esencije za usamljenost – Heather, Impatiens, Water Violet

5. Esencije za preosetljivost na uticaj i ideje drugih – Agrimony, Centaury, Holly, Walnut

6. Esencije za utučenost i očaj – Crab Apple, Elm, Larch, Oak, Pine, Sweet Chestnut, Star of Bethlehem, Willow

7. Esencije za naglašenu zainteresovanost za dobrobit drugih – Beech, Chicory, Rock Water, Vervain, Vine

 

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Šta je terapija Bahovim kapima?

Terapija Bahovim kapima[1] podrazumeva tretiranje svojih emotivnih i/ili mentalnih stanja kroz određeni vremenski period, duži ili kraći, sa ciljem da se dostigne sopstvena ravnoteža. Preseci stanja i uvid u postignute rezultate se prave na tri nedelje, jer je to vreme koje je predviđeno za potrošnju jedne individualne kombinacije, odnosno jedne bočice esencija.

U toku terapije možemo tretirati jedno ili više svojih stanja, dakle možemo koristiti jednu ili više esencija istovremeno, s tim što bi trebalo da se poštuje preporučeni maksimum od sedam esencija po jednoj upotrebnoj bočici. Nakon tri nedelje, odnosno nakon utrošene bočice s kapima, kombinacija se menja prema potrebi.

Prvim tretmanom deluje se na postojeće i vidljive blokade. Nakon tri nedelje ta slika se menja delimično ili potpuno, i u skladu sa novonastalim stanjem se određuje dalji tok terapije.

Terapija se primenjuje dok za njom postoji želja i potreba. U toku terapije, kapi se doziraju po potrebi, a najmanje 4 puta dnevno po 4 kapi. Izuzetak čini gotova formula Rescue Remedy, o kojoj detaljnije možete pročitati ovde[2].

Kome je namenjena terapija Bahovim kapima?

Terapija Bahovim kapima je namenjena svima koji osećaju disbalans u bilo kojem segmentu svog života, bilo da su u pitanju odnosi sa bliskom okolinom ili emotivne i mentalne blokade na ličnom polju. Kapi mogu da koriste i bebe, deca, odrasli i stari.

Kako se koriste Bahove kapi?

Kapi se koriste svakodnevno. Doziraju se po potrebi, a najmanje 4 puta dnevno po 4 kapi. Mogu da se piju bilo kada u toku dana nezavisno od unosa hrane ili pića.

Kod kapi Prve pomoći (Rescue Remedy[1]) može se primeniti urgentna doza: 4 kapi na svakih 5-6 minuta ili češće (na pola minuta), do olakšanja. Urgentna doza obično se koristi u visoko izazovnim situacijama.

 

Kako se čuvaju kapi?

Kapi se čuvaju na sobnoj temperaturi i van direktne sunčeve svetlosti.

Koje kapi su originalne?

Na ovo pitanje ćete često nailaziti, a neretko imati i nedoumice oko toga ko pravi kapi, odakle su, čija je formula originalna i slično. Bahove kapi se prave po recepturi dr Baha, a svaki Bahov praktičar je kodeksom obavezan da ili sam pravi kapi vodeći računa o ispravnosti procesa izrade, ili da ih kupuje od onoga ko ih na taj način izrađuje.

Kod nas u regionu već godinama unazad, najkvalitetnije kapi izrađuje Mira Ković, Bahov praktičar i fitoterapeut. Pored njenih esencija, na tržištu su dostupne i engleske kapi koje se razlikuju samo po ceni, skuplje su zbog transporta, poštarine i carine.

Sve ostale informacije dostupne na internetu podložne su proveri.

Kako da odaberem kombinaciju kapi za sebe?

Kapi se biraju na dva načina: razgovorom s Bahovim praktičarem ili samostalno. Detaljnije o konsultacijama i razgovoru s Bahovim praktičarem pročitajte ovde[1]. Za samostalan odabir esencija, popunite upitnik[2].

Šta su Rescue kapi?

Među Bahovim cvetnim esencijama postoji samo jedna unapred napravljena mešavina od pet preparata. To je kombinacija koju zovemo Prva pomoć (Rescue Remedy), jer joj je to glavna namena. Ova kombinacija nam pomaže da ostanemo pribrani u situaciji koja je stresna za nas ili da povratimo pribranost nakon neke veće neprijatnosti, šoka ili traumatskog iskustva.

Primeri teško savladivih ili teško podnošljivih situacija su sledeći:

 • Saobraćajne nesreće
 • Prirodne katastrofe
 • Smrt bliske osobe
 • Akutni stres ili šok: operacija, brakorazvodna parnica, neprijatne vesti i sl.
 • Unos toksičnih supstanci, vakcinacija
 • Iznenadne telesne povrede
 • Trema pred javni nastup
 • Suočavanje s rizikom
Šta je Rescue krema?

Rescue krema je melem dobijen mešavinom Rescue kapi i esencije Crab Apple. Koristi se za obnavljanje iritiranog tkiva bez otvorenih rana: čvoruge, modrice, blaže opekotine, svrab i peckanje, bubuljice i akne, groznice, žvale, ubodi insekata, itd.

  Da li mogu da poručim kapi za drugu osobu?

  Da. Kapi mogu da se uzmu za drugu osobu. U tom slučaju je važno da budete u mogućnosti da odgovorite na pitanja (iz upitnika ili koje vam postavi Bahov praktičar) vezano za osobu kojoj su kapi namenjene.

   Da li mogu da osetim pogoršanje od kapi?

   Ne. Kapi su potpuno prirodne i neškodljive, ne izazivaju zavisnost i nemaju kontraindikacija, niti neželjenih propratnih efekata.

    OSLOBODI SEBE

    I DOŽIVI POTPUNU TRANSFORMACIJU

    Andrea Njegošević – BFRP, Reiki terapeut

    info@oslobodisebe.rs

    bahovekapi@oslobodisebe.rs

    063 7865 695