BAHOVE KAPI

Vodič kroz 38 esencija

38 cvetnih esencija

Bahov sistem cvetnih esencija sastoji se od 38 pojedinačnih cvetova i samo jedne gotove i unapred spremljene formule Rescue Remedy iliti kapi Prve pomoći, čiji je opis dat na samom kraju, kao 39. esencija.

Agrimony

„Osoba koja sama od sebe krije problem i skriva se iza maske nasmejanog lica.“

Agrimony osobe su zapravo deca u duši, ljudi koji u sebi nose iskrenu radost življenja. U susretu sa problemom, oni potiskuju neprijatna osećanja, ne žale se, ne pričaju o tome, okreću sve na šalu i prave se da problem uopšte ne postoji. Ne vole konflikt i izbegavaju konfrontacije bilo koje vrste. Uvek su u potrazi za društvom, vole da zabavljaju druge, odlični su animatori, ali zato ne vole kad ostanu sami jer tada maska veselog klovna spada. Tada su skloni okretanju alkoholu ili drogama kako bi održali svoje stanje „sreće“.

Tipične izjave Agrimony ličnosti:

„Ma samo pozitivno!“

„Udri brigu na veselje!“

Aspen

„Osoba koja oseća strepnju. Ima slutnje i loše predosećaje.“

U Aspen stanju, osoba oseća strah ili strepnju u vidu treperenja u stomaku ili predosećaja da će se nešto loše dogoditi. Strah je nedefinisan i nepoznatog je porekla. Aspen strah je hronična anksioznost sa nenadanim napadima straha koji su nepredvidivi, zbog čega strepimo od sledećeg napada. Izaziva nemiran san ili nesanicu.

Tipične Aspen izjave:

„Imam osećaj da će nešto loše da se desi.“

„Ne znam šta mi je, ali imam loš predosećaj…“

 Beech

„Osoba koja ne ume da istoleriše drugačije mišljenje, ponašanje ili izgled drugih.“

Beech osoba nije u stanju da prihvati različitost. To joj donosi nezadovoljstvo i stoga je sklona da kritikuje, vređa, zvoca ili se odnosi prema drugima sa podsmehom. Svakoga ko ima drugačije svetonazore od nje same smatra glupim i nekompetentnim, osuđuje ih i prigovara im. Ponekad kritika naglas može da izostane, u slučaju kada je sputana strahom ili kada smatra da nije vreme i mesto da komentariše, ali to ne znači da je postala tolerantna već da je uspela da istrpi nezadovoljstvo. Iza ovako oštrog stava i ponašanja Beech osobe, nalazi se iskrena motivacija da svet učini boljim mestom.

Tipične izjave Beech ličnosti:

„Kako si glup! Pa to se ne radi tako!“

„Uh, kako me nerviraš! Kako ne vidiš da pričaš gluposti?!“

„Bože, na šta liči! Kako se to obukla!“

Centaury

„Osoba slabe volje i u nemogućnosti da zaštiti sopstvene interese.“

Centaury ličnost je preosetljiva na potrebe drugih, koja tuđe interese uvek stavlja ispred svojih. Ne ume da povuče granicu i stoga prihvata na sebe previše stvari koje čini za druge. Ne ume da kaže NE, te vremenom zatiče sebe kako je postala rob tuđim željama i potrebama. Uvek je na usluzi i pati kada drugi zloupotrebljavaju njenu dobrodušnost.

Tipične izjave Centaury ličnosti:

„Ne, nije mi problem, naravno, sve za tebe!“

„Uvek! Tu sam, znaš.“

„Odgovara mi. Da, mogu sad odmah.“

Cerato

„Osoba koja je nesigurna u svoje procene, odluke i znanje.“

Cerato ličnost na prvom mestu pati od nesigurnosti. Ta nesigurnost se odnosi na nepoverenje prema sebi i sopstvenim procenama, te je onemogućava da se osloni na sopstvene kriterijume. Ima potrebu da dobije odobravanje drugih. Sopstvenu vrednost procenjuje na osnovu tuđih mišljenja, te je kritika znak da nije dovoljno dobra, a pohvala dokaz da vredi. Uvek traži mišljenje drugih kad je u pitanju donošenje odluka.

Tipične izjave Cerato ličnosti:

„Nije trebalo da ga poslušam!“

„Bolje da sam uradila kako sam sama mislila da treba!“

„Zašto sam je uopšte pitala šta da uradim!“

Cherry Plum

„Osoba koja ima strah od gubitka kontrole nad sobom i svojim postupcima.“

Cherry Plum oslikava stanje u kojem osoba ima impuls da uradi ili kaže nešto što može da ugrozi druge ili nju samu, ali nije u mogućnosti da uposli samokontrolu. Postoji strah od nerazumnog ponašanja, reagovanja, pa čak i nerazumnih misli ili osećanja. Najčešće se radi o nekontrolisanom besu i izlivima nad sobom ili drugima (decom, partnerom, kućnim ljubimcem). Nakon ispada po pravilu nastupa kajanje.

Tipične izjave u Cherry Plum stanju:

„Pao mi mrak na oči!“

„Poludeću!“

„Izluđuješ me!“

Chestnut Bud

„Osoba koja je sklona ponavljanju grešaka. Ne ume da uči iz prethodnih iskustava.“

Chestnut Bud stanje u prvom redu oslikava nezrelost na svim nivoima: emotivnom, socijalnom i intelektualnom. Ove osobe ne vladaju odnosom uzroka i posledice, nemaju poimanje o tome šta prethodi, a šta dolazi potom. Nesposobne su da izvuku pouku iz prethodnih problematičnih iskustava, te ponavljaju greške iz prošlosti. Impulsivne su.

Tipične izjave u Chestnut Bud stanju:

„Pa gde sam sad pogrešio?! Ne razumem!“

„Ne vidim šta sam opet pogrešno uradila.“

Chicory

„Osoba puna ljubavi i brižnosti prema svojima, uz očekivanje da joj bliskost bude uzvraćena.“

Chicory osobe su posesivne, sebične, sklone manipulaciji i kontrolisanju drugih. Vrlo su požrtvovane i sve što čine, čine za dobrobit drugih. Umeju da budu okrutne ukoliko im ljubav i briga nisu uzvraćene. Ne vole da budu same, to ih čini nesrećnim, i važno im je da uvek budu u kontaktu sa svojim bližnjima. Stoga su sklone manipulacijama i ucenama. Chicory je komandant u kući i sve mora oko nje da se okreće.“

Tipične izjave Chicory ličnosti:

„Sve sam vam dala, a vidi kako mi vraćate!“

„Kako misliš da se odseliš? A ja? Da ostanem sama?“

„Kako ste samo nezahvalni! Pa ceo život se žrtvujem za vas.“

Clematis

„Osoba koja sanjari i većinu svog vremena provodi u budućnosti.“

Clematis osoba je neko ko ne obitava u sadašnjosti. Sklona je sanjarenju, maštanju, prepuštanju mislima koje je odvode u budućnost ili na neko drugo mesto koje je bolje i lepše od sadašnjosti. Ovakve ličnosti su dezorijentisane u vremenu i prostoru, dekoncentrisane i često zaboravne. Neispunjene ili nezadovoljne svojim trenutnim okruženjem, svoj spas pronalaze u begu od sadašnjosti.

Crab Apple

„Osobe koje su opsednute čistoćom i redom. Osećaju gađenje prema sebi.“

Crab Apple ličnost je fokusirana na okruženje u kojem se nalazi. Ne podnosi nered i nečistoću, a za posledicu ima osećanje očaja i zgađenosti prema samoj sebi. Često insistira na ritualima: pere ruke svaki čas, za čišćenje koristi jake dezinfekcione hemikalije, svaka stvar mora da stoji na svom mestu, ima potrebu za simetrijom, itd. Ima snažnu potrebu da se očisti. Nosi u sebi osećaj srama.

Tipične izjave Crab Apple ličnosti:

„Odvratno izgledam! Vidi kakva mi je koža!“

„U mojoj kući sve mora da je na svom mestu! Tačno se zna gde šta stoji.“

„Ne sedaj na wc-šolju! Čekaj da je oribam prvo!“

Elm

„Osoba koja prolazi kroz trenutnu krizu samopouzdanja.“

Elm ličnost je sposobna i uspešna osoba, koja je u stanju da iznese posao u koji veruje, međutim kad je u negativnoj fazi, ona oseća da je situacija prevazilazi i počinje da sumnja u svoje sposobnosti. Obično je u pitanju povećan obim posla ili viši stepen odgovornosti, što dovodi do toga da osoba počne da sumnja u sebe i svoje kapacitete.

Tipične izjave Elm osobe:

„Nisam sigurna da ću uspeti ovo da uradim.“

„Previše njih se oslanja na moju pomoć. Ne znam da li ću izdržati.“

Gentian

„Osoba koja sumnja u svoje sposobnosti nakon što je doživela neuspeh.“

Gentian ličnost je na prvom mestu osoba koja ne poseduje istrajnost. Ono što je čini takvom je obeshrabrenost koju oseća nakon bilo kakvog neuspeha u prethodnom pokušaju. Sa takvom sumnjom u sebe, Gentian odustaje na pojavu prve sledeće prepreke. Sklon je odustajanju jer nema sigurnost da će uspeti.

Tipične izjave Gentian ličnosti:

„Probaću ponovo, ali šta ako ne uspem?“

„I prošli put sam se spremio za ispit, pa sam pao. Mislim da ću i sad isto proći.“

Gorse

„Osoba koju je prevladalo beznađe i pesimizam.“

Osoba u Gorse stanju nema nadu da će biti bolje ili drugačije. Ne veruje u šansu ili novu mogućnost, niti je prepoznaje kao takvu. Ne razmišlja o odustajanju – ona je već odustala. Čak i kada se odluči da uđe u novu šansu, to radi bez ikakve nade da će ovog puta biti drugačije. Najčešće novoj prilici pristupa na nagovor druge osobe. Osnovni problem Gorse stanja je gubitak vere.“

Tipične izjave Gorse ličnosti:

„Ma nema od toga ništa!“

„Evo, probaću, u redu, ali znam već unapred da meni nema spasa.“

„Ne očekujem više ništa.“

Heather

„Osoba koja je preokupirana sobom i ne podnosi samoću.“

Heather je egocentrična i narcisoidna ličnost, koja svojim monolozima iscrpljuje svoje sagovornike. Konstantno priča o sebi i svojim problemima, fokusirana je na to da bude u centru pažnje i ne interesuje je da li svojim temama guši druge ili ne. Uvek je u potrazi za publikom i stoga nikako ne voli da bude sama. Heather ličnost je takozvana „energetska pijavica“.

Tipične izjave Heather ličnosti:

„Da, da, znam. Nego slušaj sad ovo!“

„Da ti ja ispričam nešto.“

„Ovo morate da čujete svi!“

Holly

„Osoba koja gaji neprijateljska osećanja prema drugima: mržnju, zavist, ljubomoru, itd.“

Holly je stanje u kojem osoba svoje nezadovoljstvo usmerava na druge, najčešće kroz verbalnu ili neverbalnu agresivnost. Reaguje eksplozivno, ispoljava ljutnju, bes, sumnjičavost, radi stvari iz inata i namerno nanosi štetu drugima. Neretko pored verbalne agresije, Holly ume da uposli i fizičku agresiju – udaranjem, bacanjem stvari, gađanjem drugog stvarima i sl.

Tipične izjave Holly ličnosti:

„Ona ima sve u životu, i porodicu, i posao, i dobar izgled. Mrzim je!“

„Baš me zanima kako je to postigao. Sigurno nije na pošten način!“

„Osvetiću mu se ja za to, kad tad.“

Honeysuckle

„Stanje u kojem osoba živi u prošlosti umesto u sadašnjosti.“

Osobe koje se nalaze u Honeysuckle stanju borave u uspomenama i ne pronalaze lepotu u sadašnjem momentu. To može biti nostalgija usled preseljenja, promene načina života i slično; gubitka zdravlja, lepote, itd; a može biti i patnja zbog nemogućnosti da se pronaće razlog za valjanost i vrednost sadašnjeg trenutka.

Tipične izjave Honeysuckle ličnosti:

„Ah, kad se samo setim tih vremena!“

„Danas je sve propalo. Ništa nije kao što je nekad bilo.“

„E, to je bio život!“

Hornbeam

„Stanje u kojem osoba oseća umor od same pomisli na aktivnost.“

Hornbeam stanje karakteriše odlaganje i odugovlačenje. Osoba oseća iscrpljenost i pre nego što je započela s aktivnošću, ima unutrašnji otpor da uradi nešto što narušava njen komfor ili nije interesantno, jer mora da uloži napor. Jednom kada započne, ona posao i završi.

Tipične izjave Hornbeam ličnosti:

„Samo kad pomislim šta treba da uradim, nemam snage.“

„Umorim se od same pomisli na obuvanje patika, a kamoli da odem na trening!“

Impatiens

„Osoba koja je brza, nestrpljiva i ishitrena.“

Impatiens osoba je, pored toga što je brzopleta, vrlo oštroumna i sposobna da odmah prepozna problem i pronađe rešenje. Baš zbog te sposobnosti, nema strpljenja da čeka druge da urade posao – ona može brže, ona može bolje. Napeta je, nervozna, vrpolji se, lupka prstima o sto, itd.

Tipične izjave Impatiens osobe:

„Hajde, daj to meni, ja ću da završim. Idi ti kući.“

„Jao, kako si spor. Užas!“

Larch

„Osoba s potpunim odsustvom samopouzdanja.“

Larch je tip ličnosti koji konstantno propušta prilike, živeći u uverenju da nije dovoljno dobar, da neće znati, da neće umeti, i da je neuspeh neminovan. Ove osobe pate od inferiornosti i nisu zavidne prema tuđem uspehu, naprotiv, sklone su divljenju. Larch se nikad ne oslanja na sebe.

Tipične izjave Larch ličnosti:

„Neću da probam jer znam da neću uspeti.“

„Nemoj mene da angažuješ za to, molim te, ne znam ja to.“

„Učio sam, ali nisam mogao da se javim zato što znam da neću znati kad me bude pitala.“

Mimulus

„Osobe koje osećaju strahove poznatog porekla.“

Osobe koje su plašljive i znaju da imenuju svoje strahove, ali nemaju hrabrosti da se suoče s njima. To su najčešće svakodnevne situacije koje izazivaju strepnju; strah od javnog nastupa, visine, zatvorenog prostora, bolesti, samoće itd. Zbog nemogućnosti da savladaju svoje strahove, ove osobe najčešće izbegavaju situacije u kojima se strah aktivira. Stidljivost je takođe jedna od crta ličnosti Mimulus tipa.

Mustard

„Stanje iznenadnog sumornog i mračnog neraspoloženja.“

Osoba u Mustard stanju prolazi kroz kraći ili duži period intenzivnog neraspoloženja (radi se o minutima, satima ili danima), ne može da definiše razlog ni uzrok tom crnom oblaku koji ju je nadišao. Povlači se, želi da bude sama i da je ostave na miru. Teško podnosi ove epizode napada neraspoloženja.

Tipična izjava u Mustard stanju:

„Nije mi ništa. Samo me svi ostavite na miru.“

Oak

„Uporna, istrajna i tvrdoglava osoba koja zloupotrebljava svoje kapacitete.“

Oak je žilava, otporna, osoba jakog karaktera koja se bori do poslednjeg daha. Međutim, usled preteranog i neumerenog istrajavanja i guranja dalje, preuzimanja obaveza i odgovornosti, dolazi do umora, iscrpljenosti, pa i kolapsa. Oak osoba ne odustaje i na kraju se slomi.

Tipične izjave osobe Oak:

„Mogu ja to sve.“

„Idem glavom kroz zid ako treba, ali uspeću.“

„Ja nikad ne odustajem.“

Olive

„Stanje iscrpljenosti nakon fizičkog ili mentalnog napora.“

Olive je stanje u kojem osoba prevaziđe stanje umora i dovede sebe do iscrpljenosti. Manjak sna, stil života, rad, učenje, dugotrajna ili teška bolest – sve su to uzročnici koji dovode do telesnog ili mentalnog iscrpljenja. Ako zanemarujemo znake umora i ne vrednujemo odmor, kad tad će doći do kolapsa.

Pine

„Osoba sklona osećaju krivice i obezvređivanju sebe.“

Pine ličnost pripisuje sebi krivicu za sve što joj se dešava u životu, sklona je griži savesti i samoocrnjivanju. Svoje greške tretira kao greh, i prebacuje sebi i za svoje, ali i za tuđe greške. Takođe, to je osoba koja ne može da se pomiri sa svojim propustom ili neuspehom i postupa preterano savesno.

Tipične izjave Pine ličnosti:

„Tako mi i treba. Za sve sam ja kriva.“

„Ni ne zaslužujem bolje od ovoga.“

„Sad ću ceo život da ispaštam zbog te greške.“

Red Chestnut

„Osoba koja preterano brine i strepi za svoje bližnje.“

Red Chestnut ličnost svoje brige i brigu o sebi stavlja na stranu i svu svoju pažnju usmerava na brigu o drugima. Roditelj – dete je najčešći smer usmerenosti brige. Ovakve osobe su sklone kreiranju najcrnjih mogućih scenarija. Takođe, vrlo često od sitnice prave veliki problem. Na taj način i sa ovakvim ponašanjem opterećuju svoju okolinu i dovode je u situaciju da počnu da prećutkuju neke stvari.

Tipične izjave Red Chestnut ličnosti:

„A šta ako joj se nešto desi usput?“

„Ja ne mogu da spavam dok moj sin ne stigne kući iz grada.“

„Uvek brinem. To je jače od mene.“

Rock Rose

„Osoba u stanju užasa, ekstremnog straha, skamenjenosti.“

Rock Rose stanje je ono u kojem smo na smrt preplašeni. To su situacije u kojima smo svedoci tuđeg stradanja ili smo sami učesnici u takvom dešavanju. Najčešće je u pitanju toliki intenzitet straha da osoba ostaje paralisana, bez reči, pokreta. Stanje bespomoćnosti u kojoj je osoba u nemogućnosti da reaguje, dozove pomoć, spreči tragediju i sl.

Rock Water

„Osoba koja je previše stroga prema sebi, principijelna i samodisciplinovana.“

Ličnost Rock Water je tipični primer perfekcioniste, postavlja sebi vrlo visoke standarde i od sebe zahteva savršenstvo bilo da je u ulozi učenika ili učitelja. Za tuđe greške i neuspehe će uvek pronaći opravdanje, ali za svoje nikada. Sebi ne prašta neuspeh. U ekstremnim slučajevima je sklon fanatizmu ili samokažnjavanju. Rigidan je i konzervativan.

Tipične izjave Rock Water ličnosti:

„Razumem zašto nije uspela, ali ja to sebi ne bih dopustio.“

„Ja sam vrlo discilinovan.“

„Princip je princip. I tačka.“

Scleranthus

„Osobe koje su neodlučne i dugo se kolebaju između dva rešenja.“

Ličnost Scleranthus tipa teško donosi odluke zato što preterano analizira i traži savršeno rešenje. Kolebanje može da bude prisutno u mentalnom smislu (razmišljanje, vaganje), ali i u emotivnom, u vidu nestabilnosti, promene raspoloženja. Ne traže potvrdu od rugog, svoju borbu sa iscrpljujućim razmišljanjem vode sami.

Tipični primeri Scleranthus neodlučnosti su odabir jela u restoranu, kupovina garderobe ili kućnog aparata, upis u školu, promena posla, itd.

Star of Bethlehem

„Osobe u stanju šoka, tuge ili emotivne paralisanosti nakon preživljene traume.“

Stanje Star of Bethlehem se odnosi na bilo koju vrstu traume, bez obzira na to koliko je ona stara. Tuga i neverica su osnovne indikacije ovog stanja. Osoba odbija da prihvati da se desilo to što se desilo, poriče. Traume u pitanju mogu biti različitog sadržaja: gubitak drage osobe, zlostavljanje, zanemarivanje, bolesti, porođajne traume i slično.

Tipične izjave Star of Bethlehem ličnosti:

„Ne mogu da verujem da je to istina. Ja sam šokirana.“

„Ne mogu da prihvatim da ga nema.“

„Otkako se to desilo, ne osećam više ništa. Potpuno sam prazna.“

Sweet Chestnut

„Osoba koja oseća očaj i beznađe.“

Sweet Chestnut je stanje u kojem osoba ne vidi smisao daljeg života, ne vidi izlaz. Njegova karakteristika je što je ovom stanju prethodilo mnogo pokušaja da se nešto spreči ili dostigne sa neuspešnim ishodom. Ovo je stanje sa mnogo plakanja koje uzrokuje iscrpljenost i poremećaj spavanja. Osoba gubi nadu u smislenost daljeg života.

Tipične izjave u Sweet Chestnut stanju:

„Sve sam uradila što je u mojoj moći. Ne vidim izlaz.“

„Sateran sam u ćošak. Nemam više nijednu opciju.“

„Potpuno sam očajna. Sve sam pokušala i sada ne vidim kuda dalje.“

Vervain

„Osoba koja je preterani entuzijasta, osetljiva na nepravdu. Idealista.“

Vervain je tip ličnosti koja ponesena svojom idejom ili projektom ne da svom telu i umu odmora, maksimalno se posvećuje svom cilju, radi preko svojih mogućnosti, sklona je borbi s vetrenjačama i to uvek za opšte dobro. Uverava druge rečima, argumentima, i ubeđuje ih u ispravnost svojih uverenja. Za posledicu po sebe ima napetost, nesanicu, nervozu.

Tipične izjave osobe u Vervain stanju:

„Toliko me je ponela ta ideja, da nisam mogla da se smirim dok nisam osmislila ceo koncept.“

„Uveče kad legnem, ne mogu da zaspim od misli, ushićenja i naboja da sprovedem ideju.“

Vine

„Osoba koja je dominantna, rođeni lider. Zahteva poslušnost drugih.“

Osoba Vine je prirodno dominantna osoba, ima moć da vodi i komanduje, međutim kada ta dominacija postane cilj za sebe, Vine se pretvara u tiranina. Prisiljava druge na slepu poslušnost, ne bira sredstva kojima će doći do cilja i neosetljiva je na osećanja drugih. U stanju je da gazi preko drugih ljudi. Uvek misli kako ona zna šta je najbolje za druge.

Tipične izjave Vine ličnosti:

„Radi kako ti ja kažem i tačka.“

„Ne pitaš se ti ništa. Ja sam ovde glavni.“

„Slušaj šta ja govorim. Tišina!“

Walnut

„Osoba koja je osetljiva na promenu, teško se adaptira i povodljiva je.“

Walnut je stanje u kojem osoba nije sposobna da se prilagodi novim životnim okolnostima, bilo da su promene vezane za način života, gubitak drage osobe, mesto stanovanja, posao, pa čak i fizički izgled. Teško ili neuspešno adaptiranje dalje dovodi do povodljivosti, što je isto karakteristika Walnut stanja. Osoba postaje preosetljiva na uticaj drugih.

Tipične situacije koje dovode do negativnog Walnut stanja: rođenje bebe, kretanje u vrtić ili školu, selidba, trudnoća, brak, razvod, menopauza, penzionisanje, promena godišnjih doba, gubitak drage osobe, itd.

Water Violet

„Osoba koja insistira na sopstvenoj autonomiji. Arogantna i nadmena.“

Ličnost Water Violet tipa zapada u usamljenost zbog straha od gubitka svoje autonomije, ali i uporedne želje za bliskim emotivnim odnosom. Ovakve osobe ne vole da im se zadire u privatnost, ne vole konflikte niti konfrontacije. Skloni su ignorisanju i povlačenju u sebe. Ostavljaju utisak prepotentne i uobražene osobe. Krajnji rezultat njihovog unutrašnjeg konflikta je nemogućnost uspostavljanja ravnoteže sa spoljnim svetom, koja za posledicu ima usamljenost.

White Chestnut

„Stanje u kojem osoba ima opsedajuće misli.“

White Chestnut je stanje u kojem je osoba opsednuta svojim brigama. Uveče leže i ujutru se budi sa istim mislima, često pati od nesanice ili pak ne može da zaspi kad se jednom probudi u toku noći. Brige mogu biti različitog porekla: zdravlje, novac, odnos sa kolegama, partnerom, problemi s decom, itd. Gramofonska ploča koja se vrti u ovakvom stanju je destruktivna jer se osoba iscrpljuje razmišljanjem bez konstruktivnog rešenja.

Tipične izjave osobe u White Chestnut stanju:

„Ne mogu da prestanem da mislim o tome.“

„Samo mi se jedno te isto vrti po glavi. Ne mogu da izbacim te misli iz glave.“

 

Wild Oat

„Osoba koja nema jasan cilj pred sobom.“

Ličnost tipa Wild Oat ima nedostatak globalnog putokaza. Zna šta neće, ali ne zna šta hoće. Ima poriv i ambiciju da uradi nešto veliko, smisleno sa svojim životom, ali ne zna u kom pravcu da krene. Nezadovoljna je i neispunjena. Često prelazi s jednog posla na drugi, s jedne aktivnosti na drugu u potrazi za onim što će je zadovoljiti.

Tipične izjave Wild Oat ličnosti:

„Da li je brak ono što ja želim u životu?“

„Ne ispunjava me ono što trenutno radim, a ne znam čemu da se okrenem.“

„Znam da moj život ima viši cilj, ali ja ne znam šta je to.“

Wild Rose

„Osoba koja je u stanju apatije.“

Prepuštenost je stanje koje najbolje opisuje Wild Rose osobu. Ona je digla ruke od svega. Bezvoljna je i pasivna. Gubi interes za sebe i svoje okruženje. Sebe opisuje kao ravnu crtu. Ništa ne može da je obraduje, razveseli, ushiti. Ravnodušna je i sve joj je svejedno. Stepen neravnoteže kod ovakvih osoba se kreće od lenjosti i bezvoljnosti do potpune apatije i emotivne anestezije.

Tipične izjave Wild Rose ličnosti:

„Meni je potpuno svejedno da li ćemo ići kod njih ili ćemo ostati kod kuće.“

„Nije me briga šta će biti.“

„Kako hoćeš. Svejedno mi je.“

Willow

„Osoba koja oseća ogorčenost, razočarenje i nije u stanju da oprosti.“

Ličnost tipa Willow za svoju nesreću i nezadovoljstvo prebacuje odgovornost na druge. Sklona je samosažaljenju i uvređenosti. Ne može da se suoči sa nepravdom, misli da je sve što neko uradi greškom namerno upereno protiv nje. Sve shvata lično i nikada ne oprašta. Zavidi drugima na uspehu, osvetoljubiva je, zlopamtilo. Ume da bude gruba u ophođenju, mrzovoljna i namrštena.

„Zbog tebe je moj život ovakav kakav je jeste.“

„Vratiću ja njemu za ovo. Namerno mi je to uradio!“

„Ti si kriv što sam pogrešila!“

 

Rescue Remedy

„Kombinacija koju zovemo Prva pomoć“

Među Bahovim cvetnim esencijama postoji samo jedna unapred napravljena mešavina od pet preparata. To je kombinacija koju zovemo Prva pomoć, jer joj je to glavna namena. Ova kombinacija nam pomaže da ostanemo pribrani u situaciji koja je stresna za nas ili da povratimo pribranost nakon neke veće neprijatnosti, šoka ili traumatskog iskustva. Za razliku od ostalih 38 esencija koje imaju standardno doziranje (po potrebi, a najmanje 4 puta po 4 kapi), Rescue kapi imaju i urgentnu dozu: 4 kapi na svakih 5-6 minuta ili češće (na pola minuta), do olakšanja. Urgentna doza obično se koristi u visoko izazovnim situacijama.

Primeri teško savladivih ili teško podnošljivih situacija su sledeći:

  • Saobraćajne nesreće
  • Prirodne katastrofe
  • Smrt bliske osobe
  • Akutni stres ili šok: operacija, brakorazvodna parnica, neprijatne vesti i sl.
  • Unos toksičnih supstanci, vakcinacija
  • Iznenadne telesne povrede
  • Trema pred javni nastup
  • Suočavanje s rizikom

OSLOBODI SEBE

I DOŽIVI POTPUNU TRANSFORMACIJU

Andrea Njegošević – BFRP, Reiki terapeut

info@oslobodisebe.rs

bahovekapi@oslobodisebe.rs

063 7865 695