Šta je spiritualna kupka

Mnogi od vas se verovatno prvi put susreću sa terminom spiritualna kupka i koliko god da je termin svež i nov, sam pojam ritualnog kupanja seže čak do Starih Grka, Egipćana i Rimljana.

Spiritualne kupke postoje vekovima unazad i od davnina predstavljaju način na koji čistimo dušu, bistrimo um, otvaramo čakre i na kraju isceljujemo svoj duh, um i telo. Osnovna namera sa kojom pristupamo spiritualnom kupanju je oslobađanje od postojećih blokada i u mentalnom i u fizičkom smislu sa ciljem da predupredimo razvijanje moguće bolesti i održimo zdravlje na visokom nivou.

Razlika između spiritualne i obične kupke

Većina ljudi na pomisao kupke zamišlja kadu napunjenu toplom vodom, laganu i opuštajuću muziku koja se čuje negde u pozadini, verovatno i čašu dobrog vina ili šampanjca u ruci, partnera pored sebe; međutim spiritualna kupka je za razliku od običnog potapanja u toploj vodi nešto sasvim drugo i drugačije. Pored toga što se obe vrste kupanja sprovode u toploj vodi i u kupatilu, ne može se reći da imaju bilo kakvih drugih zajedničkih tačaka. Ono po čemu se spiritualno kupanje razlikuje u najvećoj meri je postojanje namere sa kojom pristupamo kupanju, sprovođenje određenog rituala u toku samog čina kupanja, pa i pre nego što s njim započnemo, i na kraju, a možda i najvažnije, jeste postojanje spoja četiri elementa u tom ritualu, a to su: zemlja, voda, vazduh i vatra.

Voda je isceljujući element i ona iz nas i oko nas odnosi sve što ne valja. Vatra nam budi maštu i daje strast prema životu. Vazduh nam pomaže da poboljšamo komunikaciju s drugim ljudima i povećamo intelektualne sposobnosti. Zemlja nam daje podršku i stabilnost – ona je naše uzemljenje, kontakt za ovozemaljskim.

Svrha spiritualne kupke

Osnovna svrha spiritualne kupke je pročišćenje na svim nivoima. Krenuvši od fizičkog tela, preko uma koji vlada našim mislima, zatim čakri koje predstavljaju energetske centre u našem telu, sve do naše neposredne spoljašnjosti u kojoj takođe boravi naša energija, a to je naša aura. Dakle, primarna svrha sprovođenja ritualnog kupanja ogleda se u kompletnom čićenju našeg bića na svim svojim nivoima.

Druga svrha spiritualnih kupki nalazi se u postavljanju naše namere sa kojom pristupamo kupanju. Namera može biti bilo kakva i upravo njenim određivanjem definišemo i svrhu našeg rituala. Na primer, danas nam namera može biti da energetski očistimo svoje telo svih loših uticaja kojih smo se nakupili u toku dana ukoliko smo imali izazovan dan, susret sa energetskim pijavicama, ako smo bili duže vreme izloženi tuđoj negativnoj energiji, ako se osećamo slomljeno i ugušeno. Sutra nam pak namera može biti da kupkom probudimo svoju senzualnost, radeći na otvaranju čakri, opuštajući svoje telo uz sastojke koji imaju zadatak da nam probude putenost i razmrdaju krv u žilama. Naredni dan možemo imati neku treću nameru, poboljšanje mentalnog fokusa, na primer, prizivanje ljubavi i toplih emocija u svoj život, i tako dalje. Dakle, naša lična namera može biti svakojaka i promenljiva na dnevnoj bazi, ali je ona kao osnovna svrha spiritualnog kupanja uvek prisutna nezavisno od našeg dnevnog izbora.

Koje sastojke koristiti

Ne postoji jedan određeni recept za pravljenje spiritualne kupke. Kada definišemo svoju nameru s kojom pristupamo kupanju, tada ćemo moći da odredimo i sastojke koje ćemo upotrebiti u ritualu.

Biljke su prvi i nezaobilazni element svake spiritualne kupke, a njih određujemo u odnosu na našu trenutnu nameru. Ukoliko kupanju pristupamo sa namerom da to veče utonemo u miran i čvrst san, onda ćemo svakako u svoju biljnu mešavinu staviti lavandu, kamilicu, mentu, i po želji dodati još neku biljku koju volimo, ali koja nema energizujući efekat. Ako nam je pak namera da povećamo svoju energiju i osećamo se življe i razbuđenije, onda ćemo kao primarne sastojke koristiti citruse, kao što su narandža, limun ili grejp, zatim možemo upotrebiti matičnjak, pepermint, kokos i druge biljke po sopstvenom izboru.

Pored biljki, pri ritualnom kupanju možemo koristiti i esencijalna ulja. Ona se mahom biraju po istom principu kao i biljke jer se izrađuju od celih biljaka ili njihovih cvetova. Zatim, vrlo često nezaobilazni sastojak čini soda bikarbona, kao i soli od kojih naša koža ima ogromne koristi, i na kraju kristali koji se koriste za energetska podešavanja i otvaranje i balansiranje čakri.

Dodatni elementi koji uvećavaju isceljujuće moći spiritualne kupke i pridodaju magičnosti cele atmosfere su insense, odnosno mirišljavi štapići, sveće, muzika za meditaciju ukoliko ne izgovaramo sopstvenu mantru i osvetljenje.

Kako napraviti spiritualnu kupku

Za ovaj čin biće vam potrebno da odvojite 40-60 minuta svog vremena. Spiritualno kupanje sastoji se od nekoliko koraka i vrlo je važno da ih sve pažljivo sprovedete kako biste postigli isceljujući efekat.

Pripremite se za ritual

Priprema za spiritualnu kupku obuhvata definisanje namere sa kojom pristupamo kupanju, prizivanje transformišuće i obnavljajuće energije, a ruku pod ruku sa tim ide i čišćenje prostora u kojem ćemo se kupati, rasklanjanje nereda i odstranjivanje svih suvišnih stvari koje nam mogu praviti gužvu ili odvlačiti pažnju. Kada smo sredili prostor oko sebe, vreme je da se i mi očistimo jednim laganim tuširanjem kako bismo u kupku ušli osveženi i čisti.

Napravite atmosferu i prikupite sastojke

Kada je u pitanju ambijent u kojem ćete sebi prirediti ovaj ritual, imate potpunu slobodu da izaberete kako ćete ga upotpuniti. Možete ugasiti ili prigušiti svetlo ukoliko odlučite da kupku priredite uveče, upalite nekoliko sveća i rasporedite ih u različite uglove kupatila. Pored toga možete upaliti mirišljavi štapić koji će dodatno oplemeniti prostor pozitivnom energijom, jer se on inače prvenstveno upotrebljava za čišćenje prostora od svih neželjenih i smetajućih energija. Zatim, možete pustiti tihu i opuštajuću muziku ili neku od meditativnih melodija koje lako možete pronaći na YouTube-u, ili napraviti bilo koji drugi izbor muzike za koji znate da će vam pomoći da se potpuno opustite. Ovo je vaše vreme i potrebo je da uradite sve kako biste ga učinili što posebnijim.

Kada ste napravili atmosferu u kojoj ćete obaviti ritual, naredni korak je prikupljanje svih sastojaka koje ste odlučili da koristite u toku svoje spiritualne kupke. Ukoliko koristite biljke, možete ih upotrebiti na dva načina. Odabrane trave ili cvetove možete preliti vrelom vodom i ostaviti da odstoje petnaestak minuta, kao kada pripremate čaj. Druga opcija je da biljke stavite u odgovarajuću vrećicu ukoliko ćete ih ubaciti direktno u kadu. Pored biljaka, možete koristiti esencijana ulja, soli, sodu bikarbonu i kristale. Njih možete prikupiti i staviti na jedno mesto u kupatilo da vam budu pri ruci.

Napunite kadu i ubacite sastojke u vodu

Kadu operite i tek onda napunite vrućom vodom. Zatim ubacite odabrane sastojke. Ukoliko ste biljke prethodno potopili petnaestak minuta, procedite tečnost i ulijte je u vodu. Ako koristite vrećicu sa biljkama, ubacite celu vrećicu u vodu. Zatim dodajte 10-15 kapi odabranog esencijalnog ulja, sodu bikarbonu i soli za kupanje. Na kraju, skinite se i potopite sebe u pripremljenu kupku.

Sprovedite svoju nameru

Ovaj korak predstavlja glavni deo ritualnog kupanja i upravo on pravi razliku između obične i spiritualne kupke. Da bi ceo proces bio jasniji, ispod vam dajem listu predloga s kojom namerom možete pristupiti kupanju i koje sastojke da koristite u odnosu na to.

Kupka za podizanje energije i buđenje radosti

Ako vam je cilj da kupkom popravite raspoloženje, odagnate nakupljene negativne emocije i probudite u sebi životnu radost, onda je najvažnije da obezbedite sebi mirno okruženje tokom rituala – bez uznemiravanja od strane ukućana, kućnih ljubimaca i naravno s telefonom na tihom režimu rada. U toku kupanja poželjno je da sebe vizualizujete kao osobu punu energije i životnog elana, srećnu i nasmejanu, slobodnu i oslobođenu svake negativne emocije. Jer ako nešto možemo da zamislimo, onda to možemo i da uradimo!

Sastojci:

Među biljkama za ovu kupku na prvom mestu se nalaze citrusi, dakle narandža, limun i grejpfrut, a uz njih možete dodati i matičnjak. Odaberite jednu ili dve, ne više. S njima u kombinaciji mogu da idu sibirska ruža i ašvaganda. Ako koristite esencijalna ulja, odaberite samo jedno, ali u slučaju citrusa, možete napraviti kombinaciju od dva ili tri mirisa.

Kristal izbora za ovu nameru je karneol, so birajte da bude iz Mrtvog mora, a insense prema sopstvenom ukusu. Ukoliko koristite sveće, neka budu narandžaste ili žute boje.

 

Umirujuća kupka

Da biste postigli potpuni efekat opuštanja, neophodno je da se potpuno osamite. Pored toga, kada sa ovom namerom pristupate ritualu, poželjno je da uz kupanje sprovedete i meditaciju. Ukoliko nemate svoju mantru, možete pustiti meditativnu muziku koja će vam pomoći da otpustite svu nervozu, stres i nemir koje osećate. Otpuštanje negativnih emocija se mnogo lakše postiže spiritualnom kupkom jer nam u tome pomažu svi prisutni elementi kao i pažljivo odabrani sastojci.

Dok se kupate, pokušajte da otpustite jednu po jednu svaku situaciju i svaku osobu koja vam je taj dan, te nedelje ili u tom periodu zadavala muke. Vizualizujte, udahnite polako, brojte barem do deset, zatim zastanite nekoliko sekundi i onda ispustite dah ujedno otpuštajući sve negativne emocije koje osećate. Ponovite čin onoliko puta koliko je potrebno dok ne osetite olakšanje u grudima, ramenima i potiljačnom delu glave.

Sastojci:

Biljke i esencijalna ulja koja se mogu koristiti za ovu nameru su lavanda, kamilica, geranijum, angelika, bosiljak, neven, i druge. Među kristalima, od koristi će vam biti ametist. So za kupanje neka bude so iz Mrtvog mora, a insense po ukusu. Ako palite sveće, odaberite ljubičaste i plave nijanse.

 

Kupka za otvaranje srčane čakre

Za prizivanje ljubavi u svoj život potrebno je da prvo uzdignemo um, telo i dušu, otvorimo se i osetimo ljubav prema sebi, svakome i svemu što nas okružuje. Za takvo nešto biće nam potrebno mnogo više od spiritualne kupke, ali na tom putu ona može igrati veliku ulogu.

Kada pripremamo kupku sa namerom da prizovemo ljubav, neophodno je da se dovedemo u stanje potpunog mira, da opustimo um i telo i dozvolimo srcu da se otvori. Pored toga, neophodno je da disanjem i meditacijom pokušamo da oprostimo i sebi i drugima za sve što držimo i nosimo u sebi kao zamerku, jer je oproštaj jedini odraz bezuslovne ljubavi – ako umemo da oprostimo, umemo i da volimo!

Sastojci:

Rozenkvarc je idealan kristal za otvaranje srčane čakre, a biljke i cvetovi koji se koriste u ovom ritualu su: crvena ruža, lotosov cvet, jasmin, ašvaganda, sandalovina i druge. Esencijalna ulja i insense takođe treba da budu iz dijapazona biljki i cvetova.

Kao i za sve druge vrste spiritualnih kupki, tako i za ovu važe ista pravila; potrebno je da se osamimo i sprovedemo kupanje neuznemiravani. Muzika i meditacija uvek dodatno doprinose boljem efektu kupke, tako da ni njih nemojte izostaviti.

 

Putena kupka

Spiritualna kupka sa ovom namerom je fantastičan dodatak svim tehnikama koje možete pročitati u tekstu Buđenje senzualnosti. Ukoliko se osećate umrtvljeno i tupo, blagodeti vode, bilja, kristala i sveća zasigurno će probuditi vaša čula i razmrdati vam krv u žilama.

Dok sprovodite ritualno kupanje, da biste postigli željeni efekat, pokušajte da vidite sebe onakvom kakva želite da budete i kako želite da se osećate. Žmurite i upijajte mirise oko sebe. Skoncentrišite se na svoje telo, obratite pažnju na to kako ono reaguje na toplu vodu i ambijent koji ste sami pripremili. Pokušajte da osetite i osvestite i najmanji pokret i interakciju vašeg tela sa okruženjem. Dopustite telu da se potpuno opusti i prizovite senzualnost u svoj život.

Sastojci:

Kad smo kod biljnih sastojaka, za ovu nameru koristite kombinaciju sledećih trava i cvetova: latice ruže, ruzmarin, angelika, čubar i ylang ylang esencijalno ulje. Od kristala odaberite rozenkvarc, so iz Mrtvog mora, a što se tiče mirišljavih štapića, najbolje će biti da zapalite ylang ylang insense.

Kleopatrina kupka

Sve slavne žene u istoriji čovečanstva imale su tajne recepte pomoću kojih su održavale zdravlje i blistavost svoje kože i kose. Jedan od takvih recepata upravo je Kleopatrina kupka. Dva osnovna sastojka njenog tajnog recepta čine mleko i med. Međutim, njima možete dodati bilo koju biljku, cvet ili ulje prema sopstvenoj želji (ili znanju), kao što su ruzmarin, kora narandže, lavanda, i druge. Uz to, neizostavni elementi rituala su kristali, sveće i insense prema sopstvenom izboru i ukusu.

 

Iskoristite čari spiritualne kupke za svoj rast

Iako danas teško odvajamo vreme za sebe, ipak moramo priznati da kada bismo postavili preciznije prioritete, sigurno bismo našli i koji trenutak koji ćemo posvetiti isključivo sebi i svojim potrebama.

Odvojte sat vremena svog dana jednom u dve nedelje i načinite spiritualnu kupku delom svog ličnog rituala. Pre nego što uđete u vodu, preispitajte sebe, kako se osećate, šta vam smeta, a šta vam je potrebno, čega biste se rado oslobodili, a šta prizvali u svoj život. Zatim, sa tom svesnom namerom priredite sebi kupanje u mirišljavom bilju i solima, okruženi svećama i kristalima i iscelite svoje misli, telo i dušu.

Napravite svoju kupku već danas i javite mi utiske!

OSLOBODI SEBE

I DOŽIVI POTPUNU TRANSFORMACIJU