Žena je po svojoj prirodi senzualno biće, rođena da bude nežna i ženstvena, strasna i poželjna. Žena koja pleni okolinu svojim šarmom i seksepilom zapravo isijava iz sebe tu senzualnost koja izvire iz njenog hoda, priče, pogleda. Samo njeno postojanje daje auru tajanstvenosti, lakoće i gracioznosti oko njegog čitavog bića.

Sigurno ste susreli više puta takvu ženu koja zrači žensku moć iz sebe, pleni svojom energijom i ostavlja snažan utisak za sobom gde god da se pojavi. Da bi biće odisalo takvom sjajnom i čistom energijom, potrebno je podjednako se baviti i onim što je spolja – a to je naše telo, i onim što je oku nevidljivo – a to su naš um i duša.

Kada uspemo da oba ova aspekta integrišemo u svoj život, možemo slobodno očekivati da ćemo i mi sami početi sasvim drugačije da zračimo na svoju okolinu; osećaćemo se bolje, sigurnije i poletnije; bićemo samozadovoljne i ostavljaćemo trag kvalitetne, ženstvene energije za sobom gde god se pojavimo.

 Kako probuditi senzualnost i postati samozadovoljna, graciozna i tajanstvena žena?

Fizički aspekti na putu senzualnosti

 

Fizički i duhovni aspekti senzualnosti su usko povezani, međusobno se prepliću i zajedno čine jednu neraskidivu celinu. Jedino paralelnim radom na oba polja može da se dođe do njenog celovitog i potpunog buđenja.

Senzualnost žene je sveobuhvatan pojam, a samim tim i proces kroz koji se prolazi dok se ona u potpunosti ne razvije i dok se do kraja ne nauči kako da se neguje i održava da bi konačno postala neodvojivi deo naše ličnosti.

 

Voli svoje telo!

Prvo i osnovno, a sigurno već viđeno i pročitano prekomeran broj puta jeste načelo „voli svoje telo“. I ma koliko izvikano bilo, ono je prvi korak i temelj ka ženi koja zrači svojom pojavom.

Niko od nas se ne rađa savršen i simetričan. Svi imamo različitosti među sobom ali i na svom telu, pa tako ne možemo imati identične prste na rukama leve i desne šake, niti simetrično postavljene uši; stopala nam mogu biti čak i do jednog broja razlike u dužini, leva obrva gušća od desne, jedna dojka veća od druge, i tako dalje. Da ne govorimo o konstituciji, oblinama i obimima kada već toliko različitosti nosimo u sebi samima.

Kakvi se rodimo i kakvi postajemo, s aspekta fizičkog izgleda, predstavlja jedan od naših zadataka, koji je za svakoga drugačiji; neko će morati da se bori sa većim nepravilnostima, neko će imati zadatak da se nosi sa svojom lepotom, dok će neko treći imati izazov da se pomiri sa svojom prosečnošću. Bilo kako bilo, najvažnije od svega je voleti svoje telo – sa svojim manama, nepravilnostima i deformitetima, jer telo je naš instrument pomoću kojeg ispoljavamo sve ono što se nalazi ispod, ono što smo zapravo mi, ono što svakoga od nas čini posebnim. Naše telo je samo naše i treba da bude savršeno za nas same upravo takvo kakvo jeste.

Šta zapravo znači voleti svoje telo i kako tu ljubav konkretno ispoljavamo? Saznaj u tekstu ispod.

 

Fizička aktivnost.

Fizička aktivnost nam obezbeđuje vitku liniju, bolju pokretljivost, veću izdržljivost, dobru cirkulaciju i na kraju zdravo telo. Redovnim treniranjem doprinosimo uravnotežavanju hormonskog statusa, lakše podnosimo PMS i osećamo se snažnije i nezavisnije. Pored toga, negativne emocije se jednostavnim principom sublimacije svode na minimun, što se direktno odražava na našem licu i govoru tela.

Trening je odlična prilika da se povežemo sa svojim telom i zavolimo ga!

 

Umerena i zdrava ishrana.

Kada kažemo da se treba hraniti zdravo, ne smemo zaboraviti da ruku pod ruku s tim ide i pravilo „nemoj da jedeš više nego što ti je potrebno“. Zdrava hrana – hrana bogata vitaminima i mineralima, doprineće da nam koža bude nežna, kosa sjajna, a sistem za varenje neopterećen. Kada varimo brzo i lako, onda se tako i osećamo – lagano i lepršavo. Nije uzaludna ona stara, dobro poznata izreka „ono što jedeš, to si“.

Hrana je lek!

 

Nega tela.

Nega tela podrazumeva da mu redovno posvećujemo pažnju i nikako ne dozvolimo sebi da budemo neuredni. Svaka žena mora da bude negovana žena. Postoji mnoštvo toga što možemo svaki dan uraditi za svoje telo, na primer, možemo da napravimo mirišljavu kupku i potopimo se 15-20 minuta, puštajući da koža upije sve blagodeti ulja koje smo stavili u vodu. Najbolje je koristiti prirodna ulja na cvetnoj bazi jer su ona mirišljava i korisna za kožu, a njihovom upotrebom dobijamo spa momenat koji pravimo samo za sebe; ne za partnera, već za nas – „ja sama sa sobom imam vreme za sebe“. Pored kupke, nega se odnosi i na mazanje kože, odstranjivanje dlačica, sečenje noktiju na urednu dužinu, čišćenje svih pregiba na telu, redovno pranje kose i mirisanje tela prijatnim mirisima ili parfemima, itd. Dakle, nega se odnosi na jednu sveopštu brigu koju ćemo voditi o svom telu, ne dozvoljavajući nikada da bude zapušteno.

Kada svoje telo negujemo s ljubavlju, to se vidi!

 

Posmatranje svog odraza u ogledalu.

Najbolji način da iskreno zavolimo svoje telo sa svim svojim „nepravilnostima“ je da gledamo sebe u ogledalu. U početku, ova praksa može biti malo čudna, nekima možda i neprijatna, ali redovnim posmatranjem svog odraza ćemo uvideti svu njegovu lepotu. Zapitajte se sad: kada sam se poslednji put skinula i posmatrala svoje telo? Možda ste prošli pored ogledala i bacili pogled usput, ali da li ste zastali barem pola minuta, minut? Da li ste posvetili svom telu taj trenutak? Ako niste, obavezno to uradite i ubacite u svoju rutinu već danas.

 

Udovoljavanje svom telu.

Vrlo važan korak u procesu izgradnje odnosa sa svojim telom je upravo udovoljavanje njegovim potrebama i prohtevima. Šta znači udovoljiti svom telu? Da bismo znali šta našem telu zaista treba, moramo ga konstantno osluškivati. Da li naše telo traži odmor ili to naša lenjost progovara iz nas? Da li nam je zaista potrebna kocka čokolade ili nismo zadovoljili seksualnu želju? Da li imam vremena i novca za masažu? Odgovorima na ova i slična pitanja dobijamo lagan i brz uvid u ono što udovoljavanje svom telu podrazumeva. Međutim, ono što ponekad može da bude pravi izazov je razlučivanje između onoga što vam je zaista potrebno i onoga što vi mislite da vam je potrebno.

Svome telu morate svaki dan pružiti dovoljnu dozu nežnosti i topline. Nosite odeću koja prija vašoj koži, a tesne stvari koje vas stiskaju i guše izbacite iz garderobera već danas!

 

Oseti svoje telo!

Kada smo uzemljeni i čvrsto povezani sa svojim telom, imaćemo mogućnost da bolje, lepše i jače osetimo sve senzacije koje nam dolaze iz spoljnog sveta. Sigurno postoji neki osećaj koji u vama lično budi najprijatnija osećanja – to moće biti dodir svile o kožu, sitan morski pesak pod stopalima, rano jutarnje sunce na golom telu ili možda lagani povetarac, nežan pamuk koji nosimo na sebi, trava po kojoj gazimo bosi. Uživanje u ovim senzacijama budi našu dušu i pomaže nam da budemo u kontaktu sa svojim telom. Ako budemo dublje, jasnije i snažnije osećali svet oko sebe, to će se odraziti na kvalitet odnosa sa ljudima koji nas okružuju, kao i na seksualni odnos s partnerom.

Naše telo je mudro!

Duhovni aspekti na putu senzualnosti

 

Kao što je rečeno na samom početku, fizički i duhovni aspekti čine jednu celinu i na njima je potrebno raditi istovremeno. Od kojeg konkretnog aspekta ćete vi krenuti na putu buđenja vaše senzualnosti zavisi od toga gde se trenutno nalazite. Pažljivim iščitavanjem svakog pojedinačnog koraka moći ćete da odredite svoje mesto na lestvici, a zatim da odaberete kojoj narednoj tehnici ćete se posvetiti.

 

Zrelost.

Probuđena i svesna sensualnost na prvom mestu podrazumeva dobro poznavanje sebe. Za takvo nešto potrebne su godine i iskustvo. Vreme kao vreme može nam doneti mnogo toga, ali i ne mora. Tu je sudbina u potpunosti u našim rukama. Da bismo u tom vremenskom prostoru rasli, važno je da sve usputne lekcije koje se nameću kroz životno iskustvo uvek koristimo da iz njih učimo. Na taj način ćemo sticati zrelost koja u sebi nosi odgovornost pa i znanje o tome ko smo, šta smo, šta hoćemo i kuda idemo. Bez duhovnosti ne možemo ni započeti priču o zrelosti, te se duhovni aspekti oslanjaju upravo na to – na upoznavanje i produhovljavanje svoga bića.

 

Osamljivanje.

Ljudi vrlo često brkaju pojmove samoće i usamljenosti. Svako ko je sam nije neophodno i usamljen. Kada govorimo o osamljivanju, u pitanju je proces u kojem namerno biramo da budemo sami, izdvojeni od drugih ljudi, dešavanja, buke i bilo kakvog drugog ometanja. Istina je da jedino u tišini možemo da spoznamo svoje pravo ja. Kada se osamimo i izolujemo od svega što može da nam remeti sliku i opipavanje onoga što čini naše nevidljivo biće i kada postanemo sebi dobar prijatelj, to će značiti da smo u pravilnom dosluhu sa svim svojim potrebama, željama i htenjima.

Čovek je socijalno biće i navikao je da kada kaže da je u društvu, da to podrazumeva prisustvo drugih ljudi. Međutim, na putu svog sazrevanja valja težiti onom momentu kada ćemo reći da kad smo sa sobom, da smo tada u najboljem društvu. Zvuči pomalo surovo, možda mnogima i nastrano, ali ne dajte se zavarati – to samo znači da nam je udobno kad smo sami sa sobom, da smo u miru sami sa sobom, da prihvatamo i volimo sebe – a to je na kraju krajeva prvi i poslednji zadatak ka dostizanju zrelosti.

Dok ne pređemo taj dug i neretko težak put, sasvim je sigurno da će nam usput biti potrebna mala pomoć prijatelja, a to su upravo načini kojima ćemo se prikloniti i koji će nam omogućiti da uživamo u sebi i svom telu, da se osećamo dobro u svojoj koži, i kao krajnji cilj, probudimo svoju sensualnost.

 

Energetski tretmani.

Naše fizičko telo ima u sebi određene energetske kanale kroz koje prolazi takozvana životna energija. Mnogi narodi nazivali su ovu energiju različitim imenima, pa je tako ona kod Kineza Ći, kod Japanaca Ki, kod Starih Grka Pneuma, a kod Indijaca Prana. U našem narodu nema posebnog naziva za nju – ona je jednostavno životna energija, iliti životna sila.

Kao što je važno da se sve u životu kreće, tako je važno i da naša životna energija teče nesmetano kroz naše telo. Ukoliko se na nekom mestu napravi energetski zastoj, onda se stvara mogućnost da se tu usled te blokade razviju problemi kako na emotivnom tako i na fizičkom planu, što konačno dovodi i do fizičkog oboljenja.

S druge strane, ukoliko naša životna energija kruži i prolazi kroz naše kanale slobodno i nesmetano, naše su emocije uravnotežene, naše mentalno stanje je stabilno, a fizičko telo zdravo. Jedan od načina da pročistimo naše kanale je pomoću energetskih tretmana na kojima terapeut svojim umećem otklanja nastala začepljenja i pokreće ustajalu, stagnantnu energiju.

Najdostupniji i najpopularniji način u zapadnim zemljama, a poreklom iz Japana, je svakako Reiki terapija u kojoj terapeut koristeći svoju životnu energiju podstiče pokretanje energije kod onoga ko se podvrgava tretmanu i svojom veštinom pročišćava i pokreće sve enrgetske centre u telu, a koji se drugačije nazivaju čakre.

 

Nega emocija.

Duhovna ravnoteža kao sveobuhvatan pojam podrazumeva i izbalansirane emocije. Kao uvek i u svemu, tako i ovde postoje određena pogrešna shvatanja. Kada koristimo termin emotivna ravnoteža, to ne znači da se od nas očekuje da smo u zen stanju svaki dan u svakom momentu našeg života – to je nemoguće, nepotrebno, ali i neistinito.

Emotivna ravnoteža, sasvim suprotno, predstavlja našu sposobnost da posmatramo sebe, primećujemo promene, reagujemo na njih i da umemo brzo i uspešno da se vratimo u kolosek iz koga smo ispali.

S druge strane, pravilna emotivna ravnoteža takođe podrazumeva da puštamo našim emocijama da prođu kroz nas – da ako smo tužni, znamo na prvom mestu zašto smo tužni, a onda da tu tugu propustimo kroz sebe, bilo ćutanjem, suzama ili na neki treći način, i zatim da znamo kako da se vratimo u prvobitno mirno i zadovoljno stanje.

Za pravilno rukovođenje svojim emocijama i učenje o tome kako da ih prepoznajemo i negujemo potrebno je da se sprijateljimo sa jednim od mnogih postojećih tehnika samopomoći; jedna od njih, vrlo efikasna i sve raprostranjenija, jeste terapija Bahovim kapima koja nas na nežan, suptilan i ispravan način nepogrešivo vodi do upoznavanja sa svojim emotivnim bićem, jača našu ličnost i taba nam put ka emotivnom sazrevanju.

 

Mentalna ravnoteža.

Kako su duhovni i fizički aspekti na putu buđenja senzualnosti dve neraskidivo povezane celine, tako je i mentalna ravnoteža jedna od karika koja uz ostale gorepomenute činioce zatvara krug i vodi nas do razvijene duhovnosti.

Svi kroz život usvojeni programi i obrasci kojima se (ne)svesno služimo u svakodnevnom životu odražavaju se na naše mentalno stanje i zdravlje. Da li nešto prihvatamo ili ne i zašto to radimo su osnov našeg stabilnog ili nestabilnog uma. Porodica i društvo nalažu određena pravila ponašanja i moralne vrednosti koje mi kao pojedinci prihvatamo kako bismo se uklopili u postojeći sistem u kojem živimo. Što su naša odstupanja veća, to je i naš zadatak održavanja zdravog razuma izazovniji.

Kako bismo uvek i u svakom trenutku znali ko smo, šta radimo, zašto nešto prihvatamo, a zašto nešto odbacujemo, moramo s obe noge čvrsto stajati na zemlji. Možda zvuči jednostavno kada je u teoriji, međutim u praksi ovo zahteva mnogo veću veštinu. Zato je važno, kao i na emotivnom planu, da sprovodimo mentalnu higijenu redovno, upošljavajući neku od dostupnih tehnika, kao što su već pomenute Bahove kapi, Reiki tretmani, fizička aktivnost, ili bilo koju drugu, a da nije navedena, na primer meditaciju, jogu i druge.

 

 

Kada uspemo da sve nabrojano uspešno integrišemo u svoj život, možemo slobodno očekivati da ćemo početi sasvim drugačije da zračimo na svoju okolinu; osećaćemo se bolje, sigurnije i poletnije; bićemo samozadovoljne i ostavljaćemo trag kvalitetne, ženstvene energije za sobom gde god se pojavimo.

Probuđena senzualnost je samo jedna u nizu posledica procesa rada na sebi i upoznavanja sa sobom, a upravo ona nam omogućava da izoštrimo svoja čula, produbimo intuiciju i uspemo potpuno da osećamo svoje telo i prepušteno primamo sve senzacije sa kojim ono svakodnevno dolazi u dodir.

OSLOBODI SEBE

I DOŽIVI POTPUNU TRANSFORMACIJU